Suroviny používané na kurzech

Krabí máslo
Krabí máslo

Krabí máslo? Když jsem to v receptu kapitána českého národního týmu Honzy Horkého uviděla, tak jsem myslela, že tam má překlep, že tam má být krabí maso.

A ono opravdu máslo! A kde se taková surovina sežene? Musíte si ji vyrobit!

Určitě máte doma zásobu krabích skořápek a klepýtek. :-) Tak je nadrťte, rozpusťte kostku másla a šup nadrcené zbytky kraba do hrnce k máslu. A tak to nechte několik hodin na úplně nejmírnějším stupni Vašeho sporáku prohřívat. Přeceďte  přes plátýnko a hurá do přípravy krabí omáčky!

Ghí nebo přepuštěné máslo?
Ghí nebo přepuštěné máslo?

Na kurzech používáme pro smažení přepuštěné máslo nebo-li ghí pro jeho vyšší odolnost vůči přepalování.

Ghí si můžete doma vyrobit (máslo rozehřát a nechat lehce vařit, přitom sbírat pěnu, která se vytváří na povrchu a až se žádná nevytváří, tak přelít přes platýnko do skleničky - z 250g másla počítejte s vařením cca 15 minut) nebo si jej můžeme jednouše koupit ve zdravých výživách či některých farmářských obchůdcích.

Přepuštěné máslo znaly již naše babičky a pro jeho vyšší trvanlivost si jej doma vyráběly aniž by věděly o jeho dalších výhodách. 

Okra neboli ibiškovec jedlý neboli bamia
Okra neboli ibiškovec jedlý neboli bamia

Okra - to je prostě zelenina. Trochu jako naše okurky nebo cukety. A i využití je podobné.

Okru můžete koupit naloženou na kyselo jako ty naše okurky.

A když se vám ji podaří sehnat čerstvou, tak šup s ní do salátu nebo na gril jako ty naše cukety.

Chuť je trochu jiná a co by mohlo trochu vadit je slizovitost, která se projeví při tepelném zpracování.

Ale nebojte se jí, protože obsahem vitamínů, antioxidantů, vlákniny a minerálů je to pecka pro vaše zdraví. Má také podobné vlastnosti jako inzulín, takžte pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi.

No nevyzkoušejte ji!

Obchodní partneři
Copyright © 2019 SEO kvalitně. All rights reserved www.gurmandie.cz.